Ion Cucu

 De 50 de ani Ion Cucu fotografiază scriitori români. Cu o fotofilmotecă de peste 20.000 de imagini, fotoreporterul a cunoscut personal peste 200 de scriitori, participând la toate evenimentele importante desfăşurate în cadrul oficial al Uniunii Scriitorilor din România. Într-o perioadă când zgomotul de fond practicat de diverşi internauţi poartă –zice-se – amprenta istoriei literare, un personaj fabulos ca Ion Cucu nu există în conştiinţa publică. Imaginile sale sunt preluate fără o minimă creditare a sursei în manualele şcolare şi-aşa rupte de realitate. Dedicat pasiunii de-o viaţă, fotografierea scriitorilor, Ion Cucu apare săptămânal exclusiv în revistele literare, singurele care încearcă să păstreze echilibrul între bursa reală a valorii şi gălăgia noilor media, frecventate prea puțin de scriitori importanți și lăsate pe mâna rețelelor literare de ocazie. Fotograf la zece preşedinţi ai USR, Ion Cucu n-a trădat scriitorul român şi fotografia alb-negru, reuşind prin opera sa specială să însufleţească literatura română. 

     
          Ion Cucu

          S-a născut în Bucureşti, la 29 august 1937, şi are studii de medicină neterminate. În anul 1960 a debutat cu fotoreportaje în cotidianul Scînteia Tineretului, unde a format şi a coordonat o echipă de tineri fotoreporteri. În paralel, a colaborat cu Uniunea Scriitorilor şi cu gazete literare din Bucureşti şi din ţară.

          Din 1975, la revista Luceafărul a Uniunii Scriitorilor din România, a iniţiat rubrica „O istorie a literaturii contemporane văzută de Ion Cucu”, unde a publicat săptămânal, timp de două decenii, fotografii din viaţa literară românească.

          Din 1990 este colaborator permanent al revistei România literară. A ilustrat numeroase lucrări de specialitate, dicţionare ale scriitorilor români şi cele mai importante istorii literare. 

A ilustrat numeroase lucrări de specialitate, dicţionare ale scriitorilor români şi cele mai importante istorii literare, printre care Dicţionarul scriitorilor români (M. Zaciu, M. Papahagi, Al. Sasu), Dicţionarul general al literaturii române (coord. Eugen Simion), Istoria literaturii române contemporane, 1941-2000 (Alex Ştefănescu), Istoria critică a literaturii române (Nicolae Manolescu).

Expoziţii personale: Nichita Stănescu, 60 de ani de la naştere, Ateneul Român, 1993; Poeţi contemporani, în cadrul primului Festival de Poezie al Municipiului Bucureşti, la Uniunea Scriitorilor din România, 2000; Clipe de viaţă, Club „Prometheus“, 2003; Călătoria (7 iunie-7 noiembrie 2006, Muzeul Naţional al Literaturii Române).

În 2006 i-a apărut la editura Charmides volumul I din O istorie literară a privirii, o istorie în imagini a literaturii române postbelice.

În mai 2010, Târgul Alternativ de Carte (Uniunea Scriitorilor din România) l-a avut invitat de onoare al primei ediţii.

Numărul 271(529) al Observatorului cultural dedică un supliment de patru pagini fotoreporterului, acesta fiind invitat și la Formula 3 – seria de întâlniri cu public a revistei.

Din luna actombrie 2010, pe site-ul Uniunii Scriitorilor din România apare la secțiunea MEDIATECĂ Arhiva Ion Cucu.

Din noiembrie 2010, o expoziție permanentă este deschisă la sediul Uniunii Scriitorilor din România, iar din decembrie 2010 o expoziție este deschisă la Muzeul Literaturii din Iași (Pod Pogor).

În 2010, la Casa de pariuri literare a fost publicat primul volum al trilogiei Cucu: Cum ar arăta viața fără fotografie?

În 2010, Irina Luca a realizat un documentar TVR Acasă la Ion Cucu, în martie 2011 urmând să aibă loc premiera documentarului Sala Oglinzilor.

Din octombrie 2010, fotografiile lui Ion Cucu ilustrează seria de întâlniri unu și unu (fresh literar de Club A), fotoreporterul fiind prezent la două dintre acestea (alături de Doina Ioanid și Dan C. Mihăilescu).

Reclame
Comentarii
  1. igor k spune:

    da, v-am văzut pe situ cdpl întîi, fain

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s